Kako trenirati psa?

Počnimo sa osnovama

Osnovno što trebamo znati jeste da trening vašeg psa nije takmičenje između vas i njega. Nikada nije potrebno koristiti nasilje, već je potrebno koristiti razum i mnogo poslastica, te najvažnije od svega, dobro se zabaviti.
Istina je da su neka ponašanja karakteristična i pojačana u određenim rasama. Npr. Coco voli da laje i pun je energije. Međutim, bez obzira na rasu svaki pas ima svoj individualni karakter  i vi prema tome ocjenjujete koliko treninga je njemu potrebno. Trening nije uvijek svakodnevno učenje i ponavljanje komandi. Trening je u vašem stavu kao i u vježbi koja pomaže da vaš pas troši višak energije. Nije potrebno da budete najbolji trener da uspijete odgojiti vašeg psa. Ono što jeste potrebno je da budete ustrajani u treningu. To znači donošenje ispravnih odluka o tome gdje vaš pas spava, sa kakvim igračkama se igra, sa kojim psima se igra, kada i kako jede. Ovo vam omogućava da razumijete vašeg psa i kada se to desi shvatiti ćete da niti jedna druga životinja ne pruža takvo aktivno, prijatno druženje puno ljubavi.

Kako vaš pas misli? 

Psi su slični ljudima u smisli da i ljudi i psi trebaju mentalnu i fizičku stimulaciju. Reagiraju dobro na nagrade i stvaraju loše navike ukoliko im je dosadno.  Misli vašeg psa vođene su logikom, ali pseća logika je puno jednostavnija od ljudske logike. Oni su primarno zainteresirani za preživljavanje i komfort. Za pse komfort je hrana. Ovo nam značajno pomaže kod treninga, jer to znači da ukusne poslastice možemo koristiti kao nagradu za dobro ponašanje.  Baš zato što uživaju u komfortu, kao i ljudi, psi će ga uvijek tražiti. Ukoliko dopustite svom psu da sjedi na vašem kauču jednom on će uvijek misliti da mu je dozvoljeno sjediti tu. Naravno, ta odluka je potpuno vaša, ali ukoliko ne želite da vaš pas sjedi sa vama na kauču, najbolje je da mu obezbjedite njegov prostor koji će mu biti jednako udoban. Izbjegavajte da fizički disciplinirate vašeg psa. To je rijetko potrebno. Psi će uvijek izbjegavati i najmanju neugodnost. Primjer blage kazne je prskanje malim pištoljem na vodu (ili još bolje pumpicom sa raspršivaćem). Jako je važno da vaš pas ima dovoljno mentalne stimulacije kao i igračaka da se igra sa njima i da ih žvaće. Jednako je važno da se vaš pas druži sa drugim psima. Ukoliko mu ne pružite dovoljno socijalizacije neće se osjećati jednako ugodno u psećem društvu kao što se osjeća u ljudskom.

Tipovi ličnosti

Ponoviti ću već napisano, a to je da je svaki pas drugačiji. Svi tipovi pasa mogu biti trenirani, ali njegovo dotadašnje iskustvo će dodatno utjecati na to. Najlakše je trenirati kastrirane i sterilisane pse, a na trening najmanje odgovaraju nekastrirani (m) psi.

Imamo nekoliko tipova pasa i to:
Sigurni u sebe
Ovi psi najlošije odgovaraju na trening

Nesigurni
Sa ovim psima potrebno je da idete polako

Rastrojeni
Ovim psima je lako skrenuti pažnju i u jednom trenutku vas slušaju, a u drugom trenutku vi ne postojite. U ovom slučaju najbolje je raditi polako u već poznatoj sredini, pa tek onda probati komande na mjestima gdje postoje distrakcije.

Kooperativni
Ove pse je najlakše trenirati jer vole da slušaju i brzo odgovaraju na komande
Pored tipova, psi imaju i karakterne osobine: dominacija, submisivnost, kompromis i manipulacija.

NAGRADE I DISCIPLINA

Psi trebaju konstatne nagrade i podsticanje u treningu. Tipovi nagrada su: ukusne poslastice, milovanje po tijelu i igračke.

Kazne mogu biti: 

izolacija: ukoliko se pas loše ponaša i potrebno ga je disciplinirati možete ga izolovati iz sobe. Ovo je odlična kazna, zato što psi uživaju u društvu. Izolacija treba trajati samo nekoliko minuta, a nakon toga treba slijediti oslobađanje iz kazne i tišina.

-riječi: verbalna komunikacija u kombinaciji sa pištoljem za vodu je efektivna kazna. Važno je da naučite svog psa riječ ne.

Česte greške

Loša nagrada: milovanje psa po glavi je dominantna gesta i ne treba je koristiti kao nagradu. Psa treba milovati dužinom tijela.

Previše igračaka i igračke koje liče na predmete iz kuće.

Neočekivane nagrade: nemojte dopustiti vašem psu da dobije neplanirane nagrade kao što je hrana iz kante za smeće.

 

Moram da napišem da ja nisam profesionalni trener i znanje koje vam prenosim je iz knjiga koje sam pročitala, youtube tutoriala koje sam pogledala kombinovano sa treningom ovom malog prelijepog bića sa slike.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s