10 načina kako izbjeći prehladu i gripu ove zime

Onaj osjećaj škakiljanja u grlu. Konstantni umor. Naporna kijavica. Grozno je biti bolestan. Iako se čini super, jer ćete se konačno moći izležavati i gledati Netflix cijeli dan bez grižnje savjesti, zapravo nije. Nije, jer ćete jedna disati na jednu nosnicu. Nije, jer vas sve boli.

Donosimo vam 10 načina kako izbjeći prehladu i gripu ove zime.

1. Nosite svoj ručak na posao

Zato što svi volimo gricnuti kolače koji stoje u uredu. Na otvorenom. To zovemo obrokom jer smo zauzeti ili pod stresom. Umjesto ovoga ili naručivanja iz fast food-ova/restorana, spakujte svoj ručak. Pojedite dovoljno povrća i voća za ručak, pa onda pojedite svoj muffin.

lunch

2. Meditirajte

Meditacija vas smiruje i smanjuje vaš nivo stresa. Kada ste pod stresom više ste izloženi gripi i prehladi. Odvojite dio dana za meditaciju i opustite se. Nakon toga osjećati ćete se zdravije: healthy mind&body.

P. S. Isprobajte meditaciju uz Headspace aplikaciju.

3. Bookirajte sebi spa day

Eksperti kažu da samo 20 minuta masaže mogu smanjiti nivo kortizona (hormon stresa).

Naša preporuka za spa day: Herbal Spa ponude

Ukoliko ne možete odvojiti vrijeme da odete u salon kupite foam roller i polako masirajte leđa dok slušate neku audio book ili opuštajuću muziku.

4. Šetajte jednom dnevno

Studije pokazuju da svakodnevna, brža šetnja od 30-45 minuta pomaže vašem imunitetu. Svježi zrak nikada nije naudio nikome.

spa

5. Smijeh

Povedite prijatelja u dnevnu šetnju i upotpunite svoj dan dnevnom dozom smijeha, koji smanjuje efekte stresa i pomaže vašem imunom sistemu.

6. Istežite se

Znamo već da je fizička aktivnost odličan pomagač u bježanju od prehlade i gripe. Istezanje je također. Plus, osjećaj je odličan.

7. Pijte više čaja

Po mogućnosti čaja koji obiluje antioxidantima.

8. . .  i više vina

Studija pokazuje da kada umjereno pijete vino smanjujete stres i boostate vaš imuni sistem. Živjeli!

vine

9. Izbjegavajte djecu

Osim ukoliko ih, naravno, imate. U tom slučaju naučite ih da često peru ruke, posebno prije spavanja.

10. Spavajte dovoljno

Mislim da do sada svi znamo za učinke dobro prospavane noći. Kada smo kod spavanja, ukoliko ipak osjetite da ćete se razboliti, pokušatje da se odmarate u tim “prvim danima” prehlade.

sleep

Advertisements