Kako njegovati usne tokom zime?

Baš kao što dodatno brinete o koži tijela i lica, tokom hladnijih dana vaše usne trebaju dodatnu njegu. Posebno ukoliko volite nositi matte tekuće ruževe koji svakako dodatno isušuju usne.

Neki od razloga koji dovode do ispucalih dehidriranih usana:

  1. konstantno lizanje usana
  2. dehidracija, nemojte zaboraviti piti vodu
  3. ne odvajate dovoljno vremena za njegu vaših usana
  4. matte tečni ruževi
  5. niske temperature i vjetar

Kako njegovati usne zimi?

Nemojte zaboraviti koristiti piling

Možete koristiti kupovni piling, možete napraviti piling kod kuće od šećera, soli, vazelina i nekoliko kapljica ulja po želji, ili jednostavno pomiješajte šećer i malo meda. Ukoliko su vam usne već oštećene, ovaj korak radite lagano i nježno. Nakon pilinga obavezno na usne nanesite balzam.

Unosite dovoljno tečnosti u organizam

Ovo je doista jako važno. Zimi imamo tendenciju da pijemo manje vode, ali jednako nam je potrebna. Voda, čajevi, voće i povrće koji sadrže dosta vode rade bolje od skupih krema i balzama.

Izaberite balzam sa SPF zaštitom

SPF je važan bez obzira da li je ljeto ili zima.

Vazelin za usne

Odličan i jeftin način njegovanja usana zimi. Štiti vaše usne, vraća im vlažnost. Možete ga koristiti i u kombinaciji sa olovkama za usne.

Nanestite med na već ispucale usne

Vraća vlažnost u vaše  usne i pomaže već ispucalim usnama da se brže oporave.

Koristite prirodne proizvode

Ništa nije bolje od ulja: kokosovo, jojobino

Izbjegavajte loše navike

Već smo rekli da su zimi naše usne više suhe. Naša normalna reakcija jeste da ih konstantno vlažimo. Ukoliko nemamo balzama i ulja, to ćemo uraditi jezikom. Vlažne usne više pucaju i veća je vjerovatoća stvaranja ranica.

Važno je da izbjegavate dodirivanje usana rukama. U ovu rubriku moramo ubaciti i pušenje koje dodatno isušuje vaše usne, a definitivno je loša navika koje se možete i trebate riješiti (ne samo zbog njege vaših usana).

Advertisements