Motivirajući ponedjeljak

Piše: Eleonora Kljajić

Nalazimo se u periodu u kojem smo praznicima (skoro) zatvorili vrata, te toplu čokoladu ispred kamina ponovno zamjenili sterilnim ozračjem ureda, sala za sastanke, akademskih i školskih prostorija koje donose dobro poznata lica,  ali i sve ugodne i neugodne trenutke.


Da.

Svima nam je poznat onaj osjećaj u kojem gasimo alarm i teška se srca rastajemo od toplog kreveta i svih onih snova koji su nas tijekom noći grijali. Susret sa realnošću nas zapljusne hladnim zrakom i nosi na dobro poznate ceste po kojim nevoljno tabanamo. Recite mi da je prošao barem jedan mjesec u kojem se niste tako osjećali i ja ću vam čestitati. Meni se to dešava skoro svaki dan!? Međutim, postoje načini i strategije uz pomoć kojih se možemo nositi sa svim malim, ali i velikim brigama. U nastavku našeg druženja pokušat ću vam predočiti na koji to način možemo s osmijehom ustajati iz kreveta, nasmijati se svom odrazu u ogledalu, motivirati se i pokrenuti: danas, sutra i svaki dan.

U skladu s tim, za početak, možemo reći da postoje  različiti tipovi motiva koji utiču na naše odluke. Neke od njih su: motiv ili potreba za čulnim uživanjem, uživanje u odnosu sa drugim ljudima, uživanje u efikasnom funkcioniranju, te uživanje u pozitivnoj slici o sebi.

S obzirom na naše različitosti, različito izražavamo ove ili neke nama svojstvene motive. U mom slučaju, energija za dobar dan u velikoj mjeri određena je potrebom za interakcijom s drugim ljudima, što je nadalje određeno otvorenošću za upoznavanjem novih ljudi i uživanjem u njihovom društvu.
Koji tip ste vi? Onaj koji uživa u popodnevnoj kafi/čaju (hedonista), onaj koji uživa u druženju (kao ja)  ili uživate u efikasnom obavljanju različitih poslova!?

Ako ste zaboravili – vrijeme je da se podsjetite! S obzirom na vaše potrebe donosite određene odluke, pa se zapitajte da li u konačnici te odluke doprinose vašem osjećaju sreće i zadovoljstva?Ako su odgovori negativni, promjenite ih, jer mjenjanjem jedne sitnice na emotivnom ili kognitivnom planu, mjenjamo cijeli jedan set ponašanja.

Doista vrijedi učiti, čitati i pitati se: „Šta sam danas uradio i na koji način to sutra mogu uraditi bolje?“

Život je samo jedan i ne treba ga provesti sa tmurnim mislima, namrgođenim licima i negativnim stavovima.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s