NE kopijama kozmetičkih brandova, DA kvalitetnim drogerijskim brandovima

Ovaj post sam odlučila napisati nakon što sam u SCC-u u Sarajevu u Flormar  radnji vidjela Naked 4 6 ili 8 više nisam sigurna.  Nekako sam sve odgađala pisanje, ali misli su mi brujile po glavi i nisu mi dale mira.
Smatram da se o ovome treba pisati zato što je već uzelo maha, pa sada Naked četkice možete pronaći u Bezistanu, SCC-u, Izbor trgovinama i slično. Očigledno je da je ogromna potražnja za ovakvim proizvodima, inače ih ne bi svi nabavljaji u ovim količinama. Danas neću pisati o tim dobaljvačima ni prodavačima, niti ću pisati o kupcima ove kozmetike. Moj post je namijenjen djevojkama koje ne znaju da li se radi o originalu ili kopiji, koje su kupile čuveni Naked 8, za koji ni Urban Decay nije još čuo niti radi na njemu.

Zašto je rizično kupovati fake šminku?
Prije nego napišem odgovor na ovo pitanje recite mi da li probate testere u CM-u i DM-u direktno na usne iako znate da je to možda radio neko prije vas? Vjerovatno ne.
Sličnost fake kozmetike sa originalom je samo u pakiranju. Moram priznati da pakiranje izgleda odlično, čak identično i ukoliko kupujete tu kozmetiku samo kao ukras go for it. Razlika je unutar sastojaka tih pakovanja. U nekim je nađen benzin, ljepilo, ljudski urin, kao i izmet pacova, a nivo toksina koji se nalaze u njima često dovodi do alergijskih reakcija i infekcija oka. U fake kozmetici nađene su i bakterije, a najviše e.coli.
Razlog su, između ostalog, prostorije koje nisu kontrolisane i nemaju uslove za rad.

Kako prepoznati fake kozmetiku?
Ukoliko kupujete online prvo što trebate uraditi jeste otići na web stranicu branda i provjeriti da li je uopće taj proizvod u ponudi. Ukoliko jeste, pogledajte njegovu cijenu i uporedite sa onom koju vi plaćate. Ima li razlike? U većini slučajeva radi se o jeftinim proizvodima koji imaju jednak niko kvaliteta.
Kupujte na provjerenim stranicama i gledajte sa kojeg mjesta su proizvodi shipped.
Ukoliko ste kozmetiku već kupili, a niste sigruni da li se radi o originalu preporučujem vam da pogledate pakiranje, koje je najčešće dosta manje kvalitetno, pogledajte youtube videe u kojim djevojke objašnjavaju razliku između originalnih i fake proizvoda.

Da li trebate isprobati fake kozmetiku?
Ovo je vaša odluka, ali moja preporuka je ne. Možda mislite da su ruževi sigurni, ipak se ne radi o očima, ali svi mi ližemo usne, dakle ližemo sastojke koji su u tim proizvodima. Zar vas to ne brine?

Šta kupiti?
Drogerijski proizvodi su jako kvalitetni i često imaju dupe proizvode koji su kvalitetom, teksturom ili nijansom jako slični high end proizvodima. Ukoliko BAŠ želite high end proizvode blogerice često imaju blog sales, možte ih tu kupiti i biti sigurni da se radi o originalima.
Na kraju, ono najteže – možete štediti pa kupiti originalni proizvod.

Na kraju želim da naglasim da kada kupite fake kozmetiku ne kupujete kvalitet koji dolazi sa imenom nekog branda. Kupujete njihov dizajn i pakiranje.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja slobodno mi pošaljite poruku, ja ću rado odgovoriti i pomoći vam ukoliko mogu!

Advertisements

2 thoughts on “NE kopijama kozmetičkih brandova, DA kvalitetnim drogerijskim brandovima

 1. Dobar clanak.
  Cak i ja koja se ne kuzim u eto bas taj Naked, znam sto je original a sto kopija.
  Po cijeni se vec vidi..
  Nikad ne bih kupila kopiju svjesno. A nadam se da mi je nitko nece ni “uvaliti”.

  Liked by 1 osoba

 2. Za sada se još uvijek može vidjeti po cijeni koji proizvod je original koji ne, nadam se da se to neće promijeniti 😀 :*

  Volim

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s